![تحقیق درباره ابونصر](../prod-images/700766.jpg)
متن کل گذاشته شده تحقیق رایگان کپی کنید
ابونصر فراهی
بدرالدین محمود بن ابوبکر، نامدار به ابونصر فراهی، شاعر، ادیب و لغت شناس سدهی هفتم هجری در روستای فراه (در میان راه هرات و سیستان) به دنیا آمد. تاریخ تولد او روشن نیست، اما میدانیم که در آغاز یورش مغولها در سیستان زندگی میکرد. ابونصر نابینا و به گفتهای نابینای مادرزاد بود. او در زبان و واژگان عربی چیرهدست بود. اثر برجستهی ابونصر فراهی، «نصابالصبیان» نام دارد. از ابونصر فراهی آثار دیگری از جمله «ذاتالعقدین» به جای مانده است.
تاریخ مرگ او روشن نیست، اما به گفتهی کاتب چلبی در «کشفالظنون» وی تا ۶۴۰ هجری زنده بوده است
ابونصر فراهى داراى 220 بیت اشعار بأنضمام چندین بیت اشعار ملحقة با شرح فارسى و اعراب کلمات مشکله بقلم آقاى حسن زاده آملى تحت نظر آقاى حاج میرزا ابوالحسن شعرانى بدستور آقاى حاج سید احمد کتابچى مدیر کتابفروشى اسلامیه تهران خیابان بوذرجمهرى گراورو در چاپخانه اسلامیه طبع گردید حق طبع و تقلید و عکس بردارى و نقل هر گونه ذیل و حواشى محفوظ و مخصوص است بکتاب فروشى اسلامیه ( محرم الحرام ) ( 1374 ) کتاب نصاب الصبیان که از زمان تألیف آن تا کنون بیش از هفتصد سال گذشته و هنوز رونق اولیه را از دست نداده است پیوسته در مکاتب و مدارس از کتب درسى و تعلیمى بوده است و بسبب کثرت تداول تصرف ناسخان بسیار دران راه یافته و زیاده و نقصان در آن بسیار کرده اند چنانکه هیچیک از نسخ مطبوعه از تحریفات خالى نیست لذا جناب ادیب فاضل آقاى حسن زاده آملى که در بسیارى از علوم زحمت کشیده و مدتها نزد این بنده ناچیز بتحصیل پرداخته باصرار و ترغیب حقیر در نسخ آن تجدید نظر کامل نمود و همه لغات فارسى و عربى آنرا از مدارک معتبره آن مانند قاموس و منتهى الارب و کنزاللغة وسامى و صحاح و برهان قاطع و جامع و غیر آنها تصحیح و معرب ساخت چنانکه هیچ کلمه بدون اطمینان بصحت آن ضبط نگردید و نیز آنچه از اشعار مرتبط با علم نجوم و قرائت و سیره نبویه بود از کتب معتبره فن مانند زیج بهادر خانى و اتقان و مجمع البیان و غیر آن تصحیح کرد و هر یک را که احتیاج بتوضیح داشت در ذیل صفحات توضیح داد و چون ملاحظه شد که در نسخ مطبوعه بسیارى از اشعار اصلى کتاب را عمدا یا سهوا حذف کرده اند سعى شد تا همه اشعار اصلى ثبت افتد و از اشعار الحاقى که متعلمانرا مفید بود نیز با علامت مشخصه ( م ) نوشته گردید تا از همه جهت این نسخه سودمند باشد و جناب آقاى حاج سید احمد کتابچى مدیر همیشه کتب را مصحح بطبع رسانند حاضر بطبع این نسخه شده امید است ازهمه جهت مطبوع خاطر خوانندگان محترم گردد
کتاب شریف نصاب الصبیان تألیف ابونصر فراهى سجستانى که در آن لغات عربى را به فارسى چون شیر و شکر بهم آمیخته و براى آموزش نوآموزان بهترین نیرنگ ( 1 ) را ریخته است .
روش دلپذیرش مورد پسند خورد و کلان و سرمشق عده زیادى از نصاب گویان شد بهر زبانى بتقلید او نصاب گفته اند ولى پیش از صاحبانش در بستر خاموشى خفته اما نصاب سالخورده اش هفتصد و اندى سال تا امروز جهان بسر برده هنوز جوان و هر روز با نشاط تر است آرى از مقلد تا محقق فرقها است کاین چو داود است و آن دیگر صدا است .
نصاب شیخ از تعریف بى نیاز است به آب و رنگ و خال و خط چه حاجت روى زیبا را
نام و نسب مؤلف بعضى او را محمد بن بکرالدین ابو نصر فراهى ( 2 ) سجستانى ( 3 ) و برخى ابونصر مسعود بن ابى بکر حسین بن جعفر فراهى سجستانى نوشته اند .
در چه عصر بوده ؟ در تاریخ سیستان نوشته که روز سوم رجب سال ششصد و ده ( 610 ) تمام ى ملک سیستان بر خداوند یمین الدین بهرامشاه بن حرب قرار گرفته و ابو نصر فراهى صاحب نصاب چند بیت در مدح وى گفته و این چار بیت از آن ابیات بر سبیل تبرک ثبت افتاد .
تحقیق درباره ابونصر