فرمت فایل : word (قابل ویرایش) تعداد صفحات : 6 صفحه
تعریف و مقدمه :
کمبود آهن و کم خونی ناشی از آن از مشکلات عمده تغذیه ای و بهداشتی در کشور است گروههایی که بیشتر در معرض کم خونی فقر آهن قراردارند شیر خواران ،کودکان زیر 6 سال ، نوجوانان بخصوص دختران نوجوان و زنان در سنین باروری بخصوص زنان باردار می باشند پسران نوجوان ومردان بالغ هم ممکن است دچار کم خونی فقر آهن بشوند اما این خطر در آنها کمتر است .
در دوران بلوغ به دلیل افزایش سرعت رشد نیاز به بعضی از مواد مغذی افزایش می یابد. در دختران نوجوان علاوه بر افزایش نیاز ، دفع آهن در دوران عادت ماهانه نیز باعث شیوع بیشتر کمبود در این گروه می شود . کمبود آهن در این دوران باعث کاهش توان ذهنی و قدرت یادگیری ، و خستگی زودرس ضعف و بی حالی و افزایش ابتلا به بیماری ها می شود.
با توجه به اینکه دختران امروز مادران فردا هستند اطمینان از دریافت کافی این ریز مغذی در این دوران علاوه بر بهبود تکامل توانائی شناختی ذخایر کافی آهن را برای دوران بارداری در آینده فراهم می کند.
برنامه مکمل یاری آهن در دختران نوجوان با هدف ارتقاء سطح سلامت این گروه سنی گام موثری در پیشگیری از این کمبود پرورش مادرانی توانمند و نسلی سالم بر خواهد داشت .
کمبود آهن وکم خونی فقر آهن چیست؟
اگر برای ساختن گلبول های قرمز خون ، آهن به مقدار کافی در دسترس بدن نباشد ، ابتدا فرد از ذخایر آهن بدن خود استفاده می کند ، سپس در صورت ادامه کمبود ذخایر آهن بدن کاهش می یابد . اگر کمبود آهن ادامه پیدا کند ذخایر آهن بدن تخلیه میشود وکم خونی فقر آهن بروز می کند آهن اساسی ترین ماده اولیه برای ساختن گلبول های قرمز خون است . البته علاوه بر آهن ،مواد مغذی دیگر هم مثل اسید فولیک ، ویتامین 6B و یتامین 12B، ویتامین C و پروتئین برای خونسازی لازم است که باید از طریق رژیم غذایی روزانه تامین شود.
عوارض ناشی از کم خونی فقر آهن در کودکان سنین مدرسه و نوجوانان :
آهن کافی برای حفظ سلامت ، رشد مطلوب و فراهم ساختن زمینه مناسب برای یادگیری در دوران تحصیل ضروری است اگر چه کمبود آهن می تواند در تمام مراحل زندگی سبب کاهش قدرت ادراک و یادگیری گردد ولی اثرات نامطلوب کم خونی در دوران شیر خوارگی و در اوایل کودکی غیر قابل جبران است کم خونی فقر آهن در کودکان زیر 2 سال و کودکان سنین مدرسه با تاخیر رشد خفیف همراه است و درمان کم خونی موجب افزایش سرعت رشد می شود . تاخیر رشد در کودکان کم خون ممکن است به علت نقش کلی آهن در واکنش های حیاتی بدن ، رابطه آن باسیستم ایمنی و یاتاثیر آن بر اشتها باشد.
کم خونی فقر آهن درکودکان سنین مدرسه موجب کاهش قدرت یادگیری می شود . ضریب هوشی این کودکان 5 تا 10 امتیاز کمتر از حد طبیعی برآورد شده است همچنین ، دراین کودکان میزان ابتلا به بیماریهای عفونی بیشتر است
کودکان و دانش آموزانی که دچار کم خونی فقر آهن هستند همیشه احساس خستگی و ضعف می کنند. این افراد اغلب از روزش و فعالیتهای بدنی دوری می کنند و یا در هنگام ورزش خیلی زود خسته می شوند دراین افراد تغییرات رفتاری بصورت بی حوصلگی و بی تفاوتی مشاهده می شود کم خونی فقر آهن به علت تاثیر بر قدرت یادگیری وکاهش آن ، افت تحصیلی دانش آموزان را باعث می شود.
علل ایجاد کم خونی فقر آهن در دوران مدرسه و بلوغ:
در سنین مدرسه بدن به دلیل رشد به آهن بیشتری نیاز دارد و مصرف ناکافی منابع غذایی حاوی آهن در این دوران منجر به کمبود آهن می شود در دوران بلوغ به دلیل جهش رشد نیاز دختران و پسران نوجوان به آهن بیشتر از دوران قبل است ودرصورتی که از منابع غذایی حاوی آهن در برنامه غذایی روزانه به اندازه کافی مصرف نشود نوجوان بسرعت در معرض خطر کمبود آهن و کم خونی ناشی از آن قرارمی گیرد در دوران بلوغ ،دختران علاوه بر جهش رشد و درنتیجه نیاز بیشتر به آهن ، به علت عادت ماهیانه و از دست دادن خون نسبت به کم خونی فقر آهن بسیار حساس تر و آسیب پذیرتر هستند و به این دلیل کم خونی فقر آهن دردختران نوجوان در مقایسه با پسران نوجوان شیوع بالاتری دارد.
مقاله بررسی و ارزیابی کم خونی و فقر آهن