لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
فرمت فایل word و قابل ویرایش و پرینت
تعداد صفحات: 9
بررسی تاثیر سرعت سرد شدن روی ریز ساختار آلومینیم خالص
به طور کلی در ریخته گری زمان و نحوه انجماد از اهمیت ویژه ای برخوردار است لذا در این آزمایش تاثیر نحوه انجماد آلومینیوم خالص را در قالبهای ماسه ای و فلزی بررسی خواهیم کرد
انجماد :
انجماد پدیده ای است که معمولاً در نزد مردم تبدیل آب به یخ را تداعی می کند . جنبه های کلی این فرآیند بخوبی روشن است . اما حرکات واقعی اتم ها در حین این تحول بطور کامل شناخته نشده است . فلزات نیز از حالت مایع به حالت جامد تبدیل می شوند و در این مورد نیز مانند تبدیل آب به یخ مکانیزم عمل واقعاً معلوم نیست .
هنگامی که جسمی از طریق ریخته گری شکل نهایی خود را می یابد ، ساختاری که بلافاصله در لحظه انجماد تشکیل می شود خواص قطعه را مشخص میجکند . در عمل بسیاری از نواقص همراه جسم تا حالت نهایی محصول باقی می مانند خواه این جسم جزئی از قطعات سیستم اتومبیل یا پایۀ یک صندلی فلزی باشد ، اگر این نقایص عمده باشد ، خواص مکانیکی مورد نظر بدست نخواهد آمد و اگر ترکیب شیمیایی در قسمت های مختلف تغییر کند ، خواص خوردگی و خستگی جسم از یک موضع تا موضع دیگر تغییر خواهد کرد .
نکته مهم تولید فلزی جامد است که از نظر ترکیب شیمیایی همگن باشد فاقد نواقص عمده و دارای خواص فیزیکی و مکانیکی یکنواخت باشد .
- جوانه زنی :
جوانه زنی را می توان به عنوان تشکیل یک فاز جدید در منطقه ای مشخص که از محیط اطراف خود توسط مرز معینی جدا شده باشد ، تعریف کرد . در انجماد جوانه عبارت است ازپیدایش یک ذره کوچک از جامد که با مایع احاطه شده
بررسی تاثیر جوانه زا در قالب فلزی :
1- وجود مک
2- ازدیاد دانه ها و ریز بودن ساختار و هم محور بودن آنها
3- سرعت سرد شدن زیاد
نتیجه :
به دلیل سرد شدن زیاد و عامل جوانه زا ، جوانه ها بیشتر شده و با ز یاد شدن کریستالها و برخورد آنها با کریستال های جانبی که روی دیواره قالب تشکیل شده اند باعث شکسته شدن آنها می گردد .
این عمل باعث افزایش تعداد جوانه ها شده و در نتیجه سطح مقطع دارای دانه های ریز بسیاری بوده و استحکام کششی افزایش می یابد . ( به عنوان مثال علاوه بر جوانه زا میتوان با قرار دادن یک توری آهنی درون مذاب باعث شکسته شدن اتمها شد )
قالب فلزی جوانه زا زوم 200 ایکس
جوانه زا در قالب ماسه ای :
حفرات گازی و انقباضی
دانه های ریز
پراکندگی نسبتاً یکنواخت
نتیجه :
دانه ها بسیار ریزتر و در جهات مختلف جوانه ها بیشتر رشد کرده اند فاز خاکستری رنگ بین فاز تیره (بتا ) و فاز روشن (آلفا ) است و مکهای آن نسبت به نمونه ماسه ای معمولی متمرکزتر و ریزتر هستند .
جوانه زا ماسه ای زوم 200 ایکس
قالب فلزی :
سرعت سرد شدن زیاد
ریز شدن دانه ها
متمرکز شدن مکها در وسط نمونه و ریز شدن آنها
نتیجه :
به دلیل انتقالی حرارت بیشتر باعث ایجاد دانه های ریز هم محور در لبه ها می شود . سرعت سرد شدن زیاد این قالب باعث ایجاد حفرات و مک های انقباضی می گردد .
به دلیل این که هرچه سرعت سردکردن بیشتر باشد ، مقدار فوق انجماد نیز بالاتر می رود، تعداد دانه ها نیز افزایش می یابد و ریزتر می گردد .
نمونه فلزی زوم 500 ایکس نمونه فلزی زوم 200 ایکس
قالب ماسه ای :
صافی سطح کمتری نسبت به نمونه های دیگر دارد و به علت اینکه سرعت سرد شدن کم است ، هم دانه ها و هم مکها درشت هستند و نیز مکها دارای پراکندگی بیشتری نسبت به فلزی هستند .
از طرفی حفره های انقباضی کمتری نسبت به نمونه فلزی دارد
نتیجه گیری :
حفرات در همه جا یکسان پراکنده شده اند . ناخالصی ها که در مرز دانه حضور دارند باعث پدیده کورینگ ( جدایش ) می شوند .
آخال ها در ایجاد جدایش نقش ایفا می کنند. به دلیل کم بودن جوانه ها ، دانه ها درشت تر می شوند که سرعت سرد شدن نیز مؤثر است و به دلیل انتقال حرارت کم نسبت به فلزی ، تعداد دانه ها کمتر و درشت تر می باشد
تحقیق درباره بررسی تاثیر سرعت سرد شدن روی ریز ساختار آلومینیم خالص