لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
فرمت فایل word و قابل ویرایش و پرینت
تعداد صفحات: 24
فهرست
مقدمه 2
وراثت 2
تاریخچه 2
طرز انتقال صفات 3
وراثت 9
طبیعت وراثت 9
اساس وراثت 10
عوامل ارثی : 11
ژنها 12
توارث وجنس 13
توارث و خصوصیات جسمانی 14
وراثت و خصوصیات روانی 15
تأثیر وراثت بر رفتار 16
وراثت و هوش 17
وراثت و فرهنگ 18
وراثت و محیط 20
نتیجه گیری 23
منابع.........................................................................................................................................................24
مقدمه
وراثت از جمله عاملیست که در تغیر و رفتار افراد موءثر میباشد . این پدیده مربوط به ساختار جنتکی بوده که از اجداد خود به ارث برده است . البته این بخش شامل بحث های پزشکی و روانپزشکی بوده علمای آن بخش در زمینه به تحقیق و ریسرچ دست یازیده مطالب مفیدی را ارایه داشته اند . بر هر پیداگوک لازمیست برای تربیهء سالم و بهتر فرزندان ، مطالبی از علم وراثت بداند که درین زمینه نظریات علمای وراثت و روانشناسی مارا یاری میرساند .
وراثت
کلمه وراثت در ابتدا در زمینه وسیعتری مورد استفاده قرار میگرفت؛ چرا که مرز میان صفات اکتسابی و صفات ژنتیکی به درستی مشخص نبود. این دو تعریف تنها در اواخر قرن نوزدهم از هم جدا شدند.
امروزه وراثت از مباحث علم ژنتیک است.
تاریخچه
برای نخستین بار، گرگور مندل با پایهگزاری قوانین وراثت در قرن نوزدهم مدلی برای نشان دادن نحوهٔ انتقال صفات از والدین به فرزندان در پیشنهاد داد. از آنجا که ماهیت مادهٔ ژنتیکی که عامل انتقال خصوصیات است، در آن زمان مشخص نبود، این پیشنهاد رد شد.
با این حال، همزمان با کارهای مندل، آزمایشهایی اهمیت نقش کروموزومها را در انتقال صفات ثابت کرد.
در سال ۱۹۴۳، اسوالد ایوری مولکول دیانای در کروموزومها را به عنوان ماهیت مادهٔ ژنتیک شناسایی کرد. سرانجام مدل واتسون و کریک در سال ۱۹۵۳ اطلاعات کافی را برای درک و تصحیح قوانین مندل در اختیار دانشمندان قرار داد.
طرز انتقال صفات
طبق قوانین وراثت، جانداران دیپلویید (همچون انسان)، برای هر صفت خود، ۲ الل دارند که یکی از آنها را از پدر و دیگری از مادرش دریافت کرده اند. در صورتی که این دو الل یکسان باشند، فرد از نظر آن ژن هموزیگوت، و اگر متفاوت باشند هتروزیگوت است. در این صورت فنوتیپ فرد میتواند چندین حالت داشته باشد. به طور مثال اگر یکی از اللها غالب باشد (یعنی خود را به طور کامل بروز دهد) و دیگری مغلوب باشد (اثری از خود ظاهر نکند)، فنوتیپ فرد مربوط به الل غالب خواهد بود. به طور مثال، فردی که یک الل A و یک الل O برای گروه خونی خود دارد، فنوتیپ گروه خونی A را خواهد داشت؛ چرا که الل O نسبت به A مغلوب است و بروز نمیکند.
همچنین، دو الل ناهمسان میتوانند همزمان خود را بروز دهند. به این حالت همتوانی گفته میشود. در این صورت، در فنوتیپ فرد، دو صفت مربوط به هر کدام از دو الل ظاهر خواهند شد؛ همچون فردی که دارای گروه خونی AB است.
حالت دیگری که ممکن است رخ دهد غالب ناقص است. در این صورت، فنوتیپ فرد ترکیب و حد واسطی از دو صفت خواهد بود. همچون فردی که یک الل مربوط به موهای مجعد و یک الل مربوط به موهای صاف داشته باشد. در این صورت فنوتیپ موهای او موجدار خواهد بود.
بهعلاوه، برخی صفات میتوانند تحت تأثیر چند ژن قرار داشته باشند. این ژنها ممکن است همگی بر روی یک کروموزوم، یا حتی چند کروموزوم مختلف قرار داشته باشند. به این حالت صفات چندژنی میگویند. تعیین اثر و سهم هر کدام از این ژنهادر فنوتیپی که فرد نشان میدهد بسیار دشوار است. طول قد و رنگ مو از جمله این صفات هستند.
به جز موادی که ذکر شد (که همگی از قوانین مندل پیروی میکنند)، صفاتی هستند که از این قوانین مستقل میباشند. عامل بروز این صفات در کروموزومهای موجود در هسته قرار ندارد؛ بلکه به اندامکهایی که سلول تخم از گامتها دریافت میکند بستگی دارد.
همچنین، برخی صفات تحت اثر محیط قرار دارند؛ همچون رنگ گلبرگهای گیاه ادریسی که در خاکهای اسیدی آبی، و در خاکهای خنثی صورتی است.
نرمان.ل.مان ، یکی از روانشناسان به این عقیده است ، آنزمان که " اووم " باردار میشود زندگی آغاز میگردد ، درین وقت تفاوتهای فردی وجود ندارد . اما در جریان رشد بتدریج تفاوتهایی در وضع ظاهری ، رفتار و شخصیت انسانها پدیدار میگردد که عامل اصلی آن را وراثت ، محیط و ارتباط متقابل این دو عامل میداند . موصوف در کتاب " اصول روانشناسی " در مورد وراثت این نظریه را میدهد : " وراثت بیولوژیک بوسیلهء کروموزوم ها و بطور دقیقتر بوسیلهء ژنها ( تعین کننده های شیمیایی ) تعین میشود . ژنهای افراد مختلف از جهات خاصی با یکدیگر متفاوت هستند و این تفاوتها اساس ارثی تفاوتهای فردی را تشکیل میدهند . ژنها اثر خود را در نزدیکی محیط خود یعنی سایتوپلازم ( محیط درون سلولی ) میگذراند . وقتی سلول ها تکثر پیدا میکنند ، بر یکدیگر تاثیر میگذارند ( محیط بین سلولی ) . مثلاً غدهء درون ریز ( داخلی ) هورمونهای خود را ترشح میکنند و باعث رشد سلول میشوند . همهء ارگانیزم در حال رشد را مایع مشیمه در بر میگیرد و جنین نیز از طریق خونی مادر تغذیه میشود و محودودیتهای مختلفی دارد . " .
دانلود مقاله کامل درباره وراثت خارج کروموزومی