صنعت مرغداری در ایران
تا سال 1332هیچ گونه موسسه مرغداری در ایران تاسیس نشده بود .مرغ موجود در بازار از روستا ها تامین می شد و این گونه محصولات توسط دوره گردها خریداری وپس از چند روز وحتی چند هفته به دست مصرف کننده می رسید .
از سال 1332سازما ن دامپروری وابسته به وزارت کشاورزی با همکاری بخش خصوصی شروع به وارد کردن نژادهای اصیل مرغ خارجی کرد وهمزمان با آن ماشین های جوجه کشی نیز وارد شد همراه با ورود
مرغ های خارجی و ماشین های جوجه کشی ،روشهای مدیریت ،تهیه فرمولهای غذایی ،شناخت و معالجه امراض آموزش داده شد
صنعت مرغداری در ایران با سرمایه ی عظیمی بنا نهاده شده است . به طوری که پس از نفت با 14000میلیارد ریال سرمایه گذاری بیشترین حجم سرمایه را به خود اختصاص داده است.
با وجود اینکه این صنعت در مقام دوم از لحاظ سرمایه گذاری قراردارد ولی هنوز نتوانسته جایگاه واقعی خود را در اقتصاد ایران بدست آورد
از لحاظ توسعه در طی سال های قبل ازانقلاب مرغداری های گوشتی وبعد از انقلاب به خصوص در سال های اخیر موسسات پرورش دهنده مرغ مادرودر
1-2سال گذشته موسسات پرورش مرغ اجداد رشد فزاینده ای داشت است
موسسات فعال در صنعت مرغداری
1)موسسات اصلاح نژاد
2)موسسات مرغ اجداد
3)موسسات مرغ مادر: اینگونه موسسات مرغ های مادر را به صورت جوجه یکروزه ویا تخم مرغ نطفه دار خریداری می کنند.اگر به صورت تخم مرغ خریداری کنند آنها را به جوجه تبدیل می کنند .
4)موسسات جوجه کشی :این موسسات تخم مرغ های تولید شده توسط مزارع مرغ اجداد یا مادررا به جوجه های یکروزه تبدیل می کنند.معمولا موسسات جوجه کشی ومرغ اجداد یا مادر در کنار هم و اغلب متعلق به یک شرکت هستند
5)موسسات تجارتی تولید کننده تخم مرغ
6)موسسات تجارتی تولید کننده گوشت
7)کارخانه های تهیه غذای مرغ
8)موسسات تهیه وسائل ساختمانی
9)موسسات تهیه وسائل وتجهیزات مرغداری
10)موسسات تولید کننده مکمل های غذائی
11)موسسات تهیه واکسن
12)موسسات بسته بندی
13)کارخانه های تهیه محصولات فرعی
14)موسسات تحقیقاتی
جوجه کشی:
جوجه کشی مصنوعی نسبت به طبیعی دارای محاسنی است که عبارتند از :
الف.مرغ کرچ مورد نیاز نبوده
ب.در هر فصل از سال جوجه کشی امکان پذیر است
ج.هر بار تعداد زیادی تخم را می توان به جوجه تبدیل کرد
ه.کنترل امراض آسانتر است
بیماریها:
امراضی که به وسیله میکروارگانیزم های گروه سالمونلا ازجمله پولوروم به وجود می آیند تاثیر زیادی در جوجه درآوری دارند این گروه از باکتری ها از طریق تخم مرغ از مادر به جوجه منتقل می شوند .
بیماری های نیوکاسل و برونشیت مزمن از طریق تغییر دادن شکل تخم مرغ وافزایش منافذ باعث می شوند که جوجه درآوری کاهش یابد .
لذا تهیه تخم مرغ های سالم منجر به تولید بیشتر جوجه می شود .
چگونگی آلوده شدن تخم مرغ:
1) مرغ مادر تخمگذار مبتلا به عارضه اسهال باشد و یا مجرای خروج تخم ، آلودگی داشته باشد
2)آلوده بودن آشیانه تخمگذاری و یا کثیفی تسمه نقاله
3) آلودگی دست افراد ،آلودگی شانه ها، کارتن ها و کامیون های حمل تخم مرغ
4)ترکیدگی تخم مرغ ها در دستگاههای هچر. این آلودگی از طریق بند ناف به بدن جوجه منتقل می شود
5)موجوداتی از قبیل حشرات، جوندگان و پرندگان وحشی
6)تغییرات دامنه درجه حرارت محل نگهداری تخم مرغ ، موجب تعرق پوسته تخم مرغ شده و به این ترتیب نفوذ میکرو ارگانیسم ها را به درون تخم مرغ، تسریع می نماید
بهداشت وبیماریهای جوجه کشی
جوجه کشی به دلیل وجود نور، موادغذایی، رطوبت کافی و…بهترین محل آلودگی می باشد.ازاین رو توجه به نکات بهداشتی اهمیت بسیاری داردزیرا تولید جوجه های سالم منجر به تولید گله هایی باتولید مناسب می گردد.
برخی ازامراض ازطریق تخم به جوجه ها منتقل می شوند میکروارگانیزمهای گروه سالمونلا که تاثیر زیادی در جوجه درآوری دارند. بیماریهای نیوکاسل و برونشیت مزمن ازطریق تغییرشکل دادن تخم مرغ و افزایش منافذ آن جوجه درآوری راکاهش می دهد.
شامل 37 اسلاید powerpoint
دانلود پاورپوینت طراحی وبهداشت ایستگاه های جوجه کشی