سبک های هویت و سلامت روان در زنان شاغل و خانه دار در شهر تهران
104 صفحه
تغییرات رشدی دوران کودکی و نوجوانی ،بیش از مراحل بعدی مورد مطالعه قرار گرفته اند، زیرا گذشتگان را عقیده بر این بود که آن دو مرحله پایه کم وکیف تغییرات رشد وتکاملی دوره های بعد می باشد وفرد در دوران بزرگسالی وسالمندی همان خواهد بود که در دوران نوجوانی بوده است. لکن روان شناسان معاصر، به تجربه دریافته اند که تغییرات هر مرحله رشدی مهم هستند وارزش مطالعه دارند. دو فرایند رشد ویادگیری با هم انجام می گیرند وتفکیک تأثیر آن دو در تغییرات رفتار آدمی در فراخنای زندگی[1] غالبا غیر ممکن است وبنابراین نمی توان یکی از آن دو را مهم تر از دیگری تلقی کرد. دو فرایند نامبرده در دو مرحله از زندگی آدمی بیشتر محسوس اند وتوجه اطرافیان را به خود جلب می کنند ونیز از حساسیت خاصی برخوردارند:یکی از تولد تا 5 یا 6 سالگی که تغییرات بدنی خاصی در کودک پیدا می شود ، دیگری در دوران بلوغ ونوجوانی که با پایان دوره کودکی آغاز می شود ورشد وتکامل فرد شکل خاصی پیدا می کند ، به عبارت دیگر این دوره را می توان "پایان کودکی وآغاز بزرگسالی رفتار" دانست (شعاری ﻨﮋاد1387٬).
بلوغ نخستین علامت ومرحله نوجوانی[2] است ودر بعضی از فرهنگ ها اهمیت آن به قدری است که مراسم خاصی دارد ودختر وپسر با تشریفات خاصی در جشن بلوغ خود شرکت می کنند.
نوجوانی زمان جستجوی هویت است، فرد در دوران کودکی می خواهد خود را با قهرمان هایی همانند کند مانند آنها لباس بپوشد، راه برود، ژست بگیرد و... در اوایل نوجوانی هنوز همانند سازی برای پسران ودختران اهمیت دارد. ولی به تدریج می کوشند شخصا هویت پیدا کنند وبه اینکه از هر لحاظ شبیه همسالان شان باشند راضی نمی شوند. نوجوانان برای ارضای میل هویت جویی خود زبان رمزی خاص بین خودشان متداول می کنند یا به وسائط نقلیه خود نشان های مخصوص نصب می کنند . برخی از روان شناسان دوران نوجوانی را به سه مرحله تقسیم می کنند:
- مرحله پیش از نوجوانی که معمولاً از ده سالگی اغاز می شود ودر 12سالگی پایان می یابد .
- مرحله نوجوانی اولیه از 13تا16سالگی
- مرحله نوجوانی ثانویه یا بعدی از 17-20 یا21 سالگی (شعاری ﻨﮋاد1387٬).
وقایع دوران کودکی و نوجوانی نقش مهمی در چگونگی زندگی در بزرگسالی دارد. هرچند به دلیل پیچیدگی رشد، نمی توان با مطالعه دوران کودکی تصویر کاملا روشنی از چگونگی سالهای جوانی وبزرگسالی ارائه داد (لطف آبادی٬ 1378).
سبک های هویت و سلامت روان در زنان شاغل و خانه دار در شهر تهران