دوربین وسیلهای است که تصاویر را ضبط میکند. تصاویر میتوانند در خود حافظهٔ دوربین یا مکان دیگری ذخیره شوند. این تصاویر میتوانند تصاویر ثابت یا تصاویر متحرک، مانند ویدیو یا فیلم باشند. سیستم ضبط تصویر در دوربینها، اساساً در دو نوع آنالوگ و دیجیتال هستند. دوربینهای آنالوگتصاویر را بر روی نگاتیو ثبت میکنند در حالی که در دوربینهای دیجیتال، تصاویر روی کارتهای حافظه دیجیتال ذخیره میشود. امروزه دوربینهای دیجیتال کاربرد بسیار گستردهای پیدا کردهاند و کمتر از دوربینهای آنالوگ استفاده میشود.
دوربینها بر اساس مشخصههای مختلفی طبقهبندی میشوند. یک تقسیمبندی بر اساس کاربرد دوربین است که بر آن اساس دوربینها را میتوان تقسیم کرد به دوربین عکاسی، دوربین فیلمبرداری، دوربین مداربسته و نظایر آن. تقسیمبندی دیگر بر اساس فنآوری به کار گرفته شده در دوربین است که بر آن اساس دوربینها به دو دسته آنالوگ و دیجیتال تقسیم میشوند.
دوربینها بر اساس اندازهٔ فیلمشان نیز تقسیمبندی میشوند. فیلمها ابعاد مختلفی دارند که به طور کلی در سه دستهٔ فیلم قطع کوچک، فیلم قطع متوسط و فیلم قطع بزرگ قرار میگیرند.
قطع دوربین به معنای ابعاد دوربین است. در واقع این ابعاد بر مبنای اندازه ثبت کننده تصویر تعیین شده است. دوربینهای عکاسی از لحاظ قطع به سه دسته تقسیم میشوند.
دوربینها با طیفهای مرئی نور یا با طیفهای الکترومغناطیسی کار میکنند.
عکاسی دیجیتال به فرایند ثبت تصاویر به وسیلهٔ دریافت و ثبت نور برروی سطح حساس به نور حسگر الکترونیکی گفته میشود. الگوهای نوری بازتابیده شده یا ساطع شده از اشیا بر روی سطح حساس به نور حسگر تأثیر میگذارد و باعث ثبت تصاویر میگردد.
عکاسی دارای سه ویژگی علمی، صنعتی (اقتصادی) و هنری است. عکاسی به عنوان یک پدیده علمی تولد یافت و به شکل یک صنعت گسترش یافت و همچنین جنبههای هنری نیز در آن ظهور کرد.
عکاسی دیجیتال در حال حاضر رایجترین تکنولوژی برای ثبت تصویرهای ۲بعدی و ۳بعدی در بازارهای مصرفکننده و حرفهای است. آسانی نسبی استفاده، سرعت بالای بازدید، انتقال و چاپ و نیز در بسیاری از موارد، کیفیت برتر، تعدادی از ویژگیهای متمایزکننده عکاسی دیجیتال هستند. آسانی نسبی ویرایش عکاسهای دیجیتال و در دسترس بودن نرمافزارهای قدرتمند برای این کار، باعث پیش آمدن جنجالهای بسیاری در مورد صداقت و قابل اعتماد بودن عکسهای دیجیتالی در عرصههای خبرنگاری و تاریخنگاری شده است. البته ویرایش عکس و پیامدهای مربوط به آن، محدود به عکاسی دیجیتال نیستند و این موضوع بحثی مطرح در کل طول تاریخ عکاسی بوده است.
در حال حاضر سه نوع تکنولوژی بخش عمده سنسورهای تولید شده برای دوربینهای دیجیتال را در بر میگیرد.
- سنسورهای سیماس یا نیمرسانای اکسید فلزی مکمل (CMOS)
- سنسورهای سیسیدی یا دستگاه جفتکننده بار (CCD)
- سنسورهای Foveon
شایان ذکر است که هیچکدام از این سنسورها بصورت مستقیم قادر به شناسایی رنگها نیستند و فقط میتوانند شدّت روشنایی نور را ثبت کنند. هر سنسور از میلیونها سنسور ریز حساس به نور تشکیل شده و هرکدام از این سنسورهای ریز قالباً یک پیکسل از عکس نهایی را ثبت میکند. سازندگان این سنسورها با قرار دادن فیلترهای سرخ، سبز و آبی (رنگهای اولیه) روی تک تک آنها با استفاده از الگوهایی مانند الگو بایر میتوانند به پردازشگرهای دوربین قابلیت آن را بدهند که با کمک الگریتمهای درونیابی (اینترپولیشن) و مقایسه ارقام ثبت شده توسط ریز سنسورهای مجاور، رنگ واقعی هر پیسکل را حدس بزنند. دوربینهایی که قابلیت ذخیره عکس را بصورت نپخته دارا هستند، اجازه میدهند که این بخش نهایی شناسایی رنگها روی رایانه شخصی انجام شود و این به کاربران اجازه میدهد که آزادی بیشتری در ویرایش عکس نهایی داشته باشند.
پویشگر یا به انگلیسی اسکنر (به انگلیسی: Scanner) وسیلهای است برای تصویربرداری از سندی کاغذی.
پویشگرها دستگاههایی برای ورود عکس یا متن به رایانه میباشند و کمپانیهای تولید کننده پویشگر همان کمپانی های تولید کننده چاپگرها هستند. پویشگرها شمایلی مانند دستگاه فتوکپی دارند. در محفظهای که در آن کاغذ قرار میگیرد تصویر یا متن مورد نظر در رایانه وارد میشود. اگر ما بخواهیم متنی را وارد رایانه کنیم باید تصویر را با برنامهها و نرمافزارهای مخصوص تبدیل به متن کنیم. در پشت پویشگر دو خروجی وجود دارد که به یکی از آنها از طرف رایانه فیشی متصل میشود و به دیگری فیشی از طرف چاپگر متصل میشود. رنگ فیش خروجی پویشگر هم آبی است.
فهرست مطالب:
تاریخچه عکاسی
طرز کار دوربین عکاسی
هدف اصلی ساخت دوربین های دیجیتال
دسته بندی دوربین های دیجیتال
وجه تمایز دوربین های دیجیتال
از فیلم تا سنسور
CMOS در مقابل CCD
تکنولوژی سنسورهای تصویر CMOS کانن
کاهنده نویز
پشت زمینه های بلور
وضوح
کیفیت عکس
فوتوسایت ها و پیکسل ها
سیستم اپتیکال
تفاوت منظره یاب دیجیتالی و اپتیکالی
فوکوس خودکار
فوکوس خودکار فعال
فوکوس خودکار غیر فعال
سنجش امواج فروسرخ
قفل فوکوس
لامپ کمی فوکوس
فشرده سازی
فرمت JPEG
دلایل استقبال از JPEG
کنترل نور
سرعت شاتر
انواع لنزها
لنزهای نیکون
لنزهای کانن
تکنولوژی های پردازش تصویر
حافظه ها
باتری ها
کنترل های دوربین
اسکنر
مبانی اسکنر
ویژگی های مهم
ارسال تصویر
تشریح مشخصات
و...
پاورپوینت جامع و کامل درباره دوربین دیجیتال عکاسی و اسکنر و تکنولوژی آن ها در 87 اسلاید