لینک پرداخت و دانلود *پایین مطلب*
فرمت فایل:Word (قابل ویرایش و آماده پرینت)
تعداد صفحه:9
فهرست و توضیحات:
سخن پایانی:
جمهوری آذربایجان و دین
مقاله رافیق تاقی پرده از روی این فاجعه برداشت. قبل از اینکه به چند و چون این فاجعه بپردازیم وظیفه خود می دانیم که به عنوان یک مسلمان و شیعه از حرفهای این نویسنده اعلام برائت کرده و از ایشان دعوت نماییم که تاریخ اسلام را یکبار دیگر از روی منابع اسلامی (نه غربی) به دقت بخوانند و نقش عظیم و تمدن ساز اسلام را در سدههای نخستین هجری بررسی کنند.
اما بار دیگر به فاجعه برمیگردیم فاجعه جدی نگرفتن دین در جمهوری آذربایجان.
جمهوری آذربایجان یکی از کشورهای بسیار مهم و استراتژیکی است که متاسفانه در قرن اخیر با بداقبالی هویتی مواجه گشته است. این جمهوری نزدیک به سهربع قرن در زیر استبداد سیاسی، فرهنگی، مذهبی مسکو قرار گرفت و بعد از استقلال نیز هنوز یک الگوی جامع هویتی برای خود تعریف نکرده است.
دولت علیافها با مسئله دین به صورت کجدار مریز رفتار کرده است. اما این رفتار در دراز مدت به سود دولت و ملت آذربایجان نخواهد بود.
تفاوت جمهوری آذربایجان نسبت به جمهوریهای دیگر شوروی در این است که مردم این جمهوری شیعه مذهب هستند. جمهوریهای ترک و سنی نشین آسیای میانه چه در ارتباط با همدیگر و چه در ارتباط با ترکیه از همسانی و هماندیشی بسیار بالایی برخوردار بوده و این دو عنصر مشترک آنان را همکاری و همیاری در عرصه فرهنگ و سیاست و اقتصاد یاری میرساند. اما آذربایجان در این زمینه با مسائل و موانع بسیاری روبرو میشود.
وجود یک خلاء و ممنوعیت هفتادساله مذهبی و گسست سنت مذهبی در آذربایجان موجب بحران هویت مذهبی در آذربایجان شده است. به همین جهت اکنون چهار-پنج گروه عمده مذهبی در آذربایجان فعالیت دارند. از این گروهها میتوان به ترتیب شیعیان صرفا مذهبی و بومی آذربایجان، گروههای شیعه وابسته به ایران با گرایشات سیاسی و ایدئولوژیک، فرقههای وهابیت و بهائیت و همچنین مدارس سنی ترکیه نام برد.
هر یک از گروهها نیز به مقدار وسع خود از قبیل پول و قدرت خود دارای قدرت جذب و موفقیت بودهاند.
مقاله درباره جمهوری آذربایجان و دین