فیثاغورت
569 تا 500 قبل از میلاد او اولین کسی بود که اصرار داشت که در هندسه باید ابتدا اصول موضوع و اصول متعارفی را معیین کرد . و سپس به استناد آنها استدلال کرد . . قبل از او هندسه مجموعه قواعدی بود تجربی که هیچگونه ارتباطی با هم نداشتند . قبل از فیثاغورت کسی حتی حدث نیز نمیزد که مجموعه این قواعد میتواند تعداد کمی اصل نتیجه شود . فیثاغورث کشف کرد که اعداد صحیح یعنی 1و2و3و.. برای بنا نهادن علم ریاضی حتی در سطح عادی کافی نیستند . حال آنکه عقیده خود او نیز در ابتدا این بود که همه چیز عالم با همان اعدادی که خداوند به بشر یاد داده تعبیر خواهند شد . این کشف او که اعتقادات خود او را به آنچه از خداوند و کتاب مقدس میدانست فرو ریخته بود . باعث شد تا حتی خود او هم با کشف خودش به مبارزه بر خیزد تا ایمان از دست رفته اش را نجات دهد . اما سرانجام خود او نیز تسلیم کشف خود شد . ( هرگز نمیتوان دو عدد صحیح چنان یافت که مربع یکی برابر دو برابر دیگری باشد ) و از اینجا بود که اعداد اصم و مفهوم بینهایت وارد ریاضیات شد .
ارشمیدس
بزرگترین دانشمند عهد عتیق 287 تا 212 قبل از میلاد او به معنی تمام یک نابغه بود و بسیار آزاد می اندیشید و اسیر موانع زمان خود نمیشد . اگر فهرستی از سه ریاضی دان بزرگ جهان تهیه کنیم قطعا باید ارشمیدس در میان آنان باشد و دو تن دیگر نیوتن (Newtin ) و گوس (Gauss). او هنگامی که در محاسبات خود غوطه ور بود همه چیز خود را بکلی راموش میکرد . نقل است که وقتی در حمام قانون مشهور خود را کشف کرد لخت از حمام بیرون دوید و فریاد زد اوره کا اوره کا یعنی یافتم یافتم
ارشمیدس دوهزار سال قبل از نیوتن و لایب نیتز موفق به اختراع حساب انتگرال شد و در حل یکی از مسائل نکته ای را به کار برد که میتوان او را از پیشگامان حساب دیفرانسیل دانست . دانش و نبوغ او در ساخت منجنیق و فلاخن ها و انواع وسائل دیگر در دفاع از شهری که در آن زندگی میکرد نیز بسیار مشهور میباشد .
خیام
حکیم عمر خیام نیشابوری :
ابوالفتح غیاث الدین عمربن ابراهیم نیشایوری معروف به عمر خیام در 440 هجری قمری مطابق با 1048 میلادی در نیشابور بدنیا آمد .روز تولد او به قولی 28 اردیبهشت است و لذا این روز را روز ریاضیات نانیده اند . احتمال دارد به سبب شغل پدرش که خیمه دوز بود بدین نام شهرت یافته است . برخی او و خواجه نظام الملک و حسن صباح را همکلاس میدانند. و برخی این را داستانی ییش نمیدانند . وفات خیام احتمالا 526 هجری قمری بوده است . خیام تا قبل از 25 سالگی چند کتاب مهم نوشت از جمله کتاب بسیار معروف جبر و مقابله . خیام 43 سال در حومه اصفهان زندگی کرد و و سپس به مرو در ترکمنستان رفت . در آنجا بود که از سن 73 سالگی به بعد رباعیات مشهور خود را سرود.
رساله جبر و مقابله خیام در حل معادلات ریاضی توسط یک آلمانی از عربی به فرانسه ترجمه و چاپ شد . (1851)
خیام به اتفاق چند تن دیگر در زمان ملکشاه سلجوقی دست به اصلاح تقویم زد که به تقویم جلالی مشهور است . . آنها آغاز سال نو را از وسط برج حوت به اول برج حمل منتقل کردند .
ماهانی ریاضی دان ایرانی قرن دهم میلادی و ابوجعفر خازن ریاضی دادن دیگر ایرانی معاصر ماهانی توانستند روی معادلات درجه سوم مقداری کار کنند اما هیچکدام از این ریاضی دانها نتوانستند نظریه علمی از معادلات درجه سوم ارائه دهند و این کار توسط عمر خیام در رساله جبر و مقابله اش صورت گرفت . حل معادلات درجه سوم به کمک مقاطع مخروطی هنوز در ریاضیات امروزی کابرد دارد . ( از کتاب تاریخ ریاضی دانشگاه هرمزگان گرداورنده دکتر احمد شرف الدین )
خیام تنها شاعر ریاضی دان جهان است.وفات او به سال 565 هجری قمری بود .
رنه دکارت : rene Descartes
1596 متولد فرانسه 1596 معاصر پاسکال و فرما . و شکسپیر قبل از تولد او گالیله فوت کرده بود و نیوتن هشت سال بعد از تولد او بدنیا آمد . ویلیام هاروی کاشف جریان خون هفت سال بعد از دکارت درگذشت و ژیبلر کاشف الکتریسیته مغناطیسی در هفت سالگی دکارت درگذشت . در 14 سالگی به این نتیجه رسید که آیات و احکام فلسفه قدیم که تحت عنوان فلسفه اخلاقی به او می آموختند و میبایست کورکورانه آموخت و پذیرفت چیزی جز خرافات بی ارزش نبودند . او عادت داشت هیچ چیز را بدون استدلال نپذیرد .
دکارت مدرسه را ترک کرد و افکار خود را دنبال کرد . اولین میوه تفکرات او توجه به این حقیقت ملحدانه بود که منطق رسمی، یعنی آن روش قرون وسطایی که بر تمام فلسفه اسکولاستیک احاطه داشت و هنوز نیز به اصرار و سماجت تمام تعلیمات زمان را تحت نفوذ داشت . به منظور ایجاد قدرت خلاق انسانی همچون قاطری نازا و بی حاصل است . او میگوید استدلالات فلسفی صورت خدعه و تزویر و قاچاق را دارند و فقط وسیله ای برای گول زدن میباشند . این جمله او بسیار معروف است که می اندیشم پس هستم . دکارت کاملا در جریان بود که قضاوت کلیسا در مقام اختلاف آثار علمی با کتاب مقدس چگونه است و اجرای عدالت چگونه صورت میگیرد و نیز از اکتشافات نجومی گالیله اطلاع داشت و میدانست که چطور گالیله با جرات و جسارت طرفدار نظریه کپرنیک است . اما او مشاهده کرد که چطور گالیله در هفتاد سالگیبا وجود داشتن دوستان قدرتمند مجبور شد در مقابل دادگاه تفتیش عقاید از گناه خود استغفار کند و بگوید که خورشید دور زمین میگردد و نه زمین به دور خورشید . اما دکارت شجاع تر از گالیله بود و از راه علمی وارد دنیای الاهیات شد و ادعا کرد که او از وضع جهانی که خدا آفریده آگاه تر است از کسانی که کتاب مقدس را نوشته اند . اما در هر حال صلاح دید انتشار کتاب خود را به تعویق اندازد و آن را به پس از مرگ خود واگذاشت . اما در سال 1637 به تشویق دوستانش آن را منتشز کرد . دکارت در 1650 در 54 سالگی اثر بیماری درگذشت
فرمت این مقاله به صورت Word و با قابلیت ویرایش میباشد
تعداد صفحات این مقاله 9 صفحه
پس از پرداخت ، میتوانید مقاله را به صورت انلاین دانلود کنید
دانلودمقاله چند تن از ریاضی دانان بزرگ جهان