پیشگفتار:
آب و هوای تمیز ، فرحبخش و زیباست . اما تقریبا تمامی ساکنین شهرها ، دیگر رایحه هوای تمیز و پاک ، درخشش دریاچه ها ، رودخانه ها و نهرهای زلال را فراموش کرده اند و امکان یافتن چنین منظرهای زیبای طبیعی نادر هر روز کنتر می شود . خیابانهای پر از زباله و بزرگراه های کثیف اماکن بی حفاظ جمع آوری زباله و زمینهای کنترل نشده دفع زباله . همه گواهی بر اثرات نامطبوع و ناخوشایند روشهای نامناسب دفع زباله ها به شمار می روند .
آثار فرهنگی و موروث زیبای ما به واسطه آلودگی در ضرف نابودی است . پارتنون در آتن ، مجسمه آزادی در بندر نیویورک ، مجسمه ها و نقش های زیبای رنگ آمیزی شده در ونیز که همه در برابر هجوم آلاینده ها برای قرن ها مقاومت کرده اند . هنوز در معرض خطر فزاینده نابودی ، در اثر اجزای آلاینده اتمسفر اند.
پس از ورود آلاینده ها به هوا آب و خاک ، فرایندهای طبیعی از قبیل رقیق سازی ، تبدیلهای بیولوژیک و واکنش های شیمیایی ، مواد زاید را به شکل های مطلوب تبدیل می نمایند و آنهارا در وسعت بزرگتری منتشر می سازند . در حال حاضر این فرآیندهای طبیعی نمی توانند به تنهایی عمل پاکسازی را انجام دهند تاسیسات تصفیه ای طراحی شده توسط مهندس محیط زیست متکی براصول خود پالایی طبیعی هستند در حالیکه فرایند های مهندس با تقویت و بهینه سازی عملیات طبیعی متضمن تصفیه حجم های بیشتری از آلاینده ها با سرعت زیادتری است . هنگامی که مهندسین به ساخت دودکشهای بلند برای پخش و رقیق ساختن الاینده های هوا می پردازند . تجهیزات تصفیه برای حذف مواد آلی از فاضلاب را طراحی می کنند . از مواد شیماییی برای اکسید کردن و رسوب دادن آهن و منگنز در منابع آب آشامیدنی استفاده می کنند ، یا به دفن مواد زاید جامد در زمینها به شکل کنترل شده می پردازند . در حقیقت اصول مکانیسم های طبیعی کنترل الودگی را با سیستم های مهندسی تطبیق می دهند .
برخی از اوقات مهندس محیط زیست برای تغییر جهت و یا مقابله با فرآیند های طبیعی باید دست به طراحی بزند به عنوان مثال محفظه هایی که برای دفع مواد زاید خطرناک نظیر مواد شیمایی سمی و مواد رادیواکتیو ره کار می روند . باید این مواد را در محیط زیست کاملا دور افتاده محصور کنند تا از انجام فرآیندهای طبیعی رقیق شدن وانتشار جلوگیری شود .
نقس منحصر به فرد حافظان محیط زیست عبارت است . از ایجاد پل ارتباطی بین بیولوژی و تکنولوژی از طریق به کار گیری روشهایی که توسط تکنولوژی مدرن مهندسی برای زدودن نخاله های باقیمانده در اثر به کارگیری نامناسب آن تکنولوژی در محیط به جا مانده است در سده کنونی موازنه ظریف بیوسفر در کره ما به هم خورده است و موقعیتی که مادر حال حاضر در آن قرار داریم نتیجه فراموش کردن محدوده های توانایی زمین برای از بین بردن بارهای سنگین الودگی و همچمنین نادیده گرفتن محدودیتهای اعمال از سوی خود پالایی بیوفسفر است .
شناخت هوشیارانه این محدودیتهای طبیعی در کار مهندسین محیط زیست نقش مهمی را ایفا می کند . مثلا قوانین بقای جرم و انرژی از نابودی آلاینده ها جلوگیری می نمایند وکار و فعالیت دگرگونی بخش مهندسی محیط زیست را محدود می سازند . بنابراین ، اصول تصفیه مواد زاید . باید سعی در تبدیل مواد ناخوشایند به دیگر مواد کم خطر کند . و با استفاده از پخش کردن الاینده ها غلظت آنها را به حداقل برساند و یا با تغلیظ مواد مذکور را از محیط زیست برکنارو دور سازد .
در تمام موارد ، محصولات نهایی تصفیه آب یا هوای آلوده یا دفع جامدات زاید باید با منابع موجود زیست محیطی متناسب و هماهنگ باشد و از توان جذب و هضم هیدروسفر اتمسفر یا لیتوسفر بیرون نباشد . در مهندسی سازه به راحتی می توان با انتخاب نمودن تیری بزرگتر یا قویتر برای تحمل یک بار سنگین اقدام نمود در حالی که کارشناس محیط زیست برعکس باید ظرفیت یک نهر ، یک توده هوا یا یک قطعه زمین را نیز قبول کند زیرا این ظرفیت ها بندرت تغییر می کند.
عملکرد سردمداران محیط زیست است . در قبال این محدودیتها با استفاده از تمامی ابزار تکنولوژیک قابل دسترسی برای طراحی کنترل موثر و تجهیزات تصفیه ای مدل سازی شده از روی فرآیند های طبیعی که تاکنون به حفظ بیوسفر ما پرداخته اند . این بدان معناسب که تنها با هماهنگ ساختن تکنولوژی و محیط طبیعی زیست است که حافظان محیط زیست به اهداف حرفه ای خود امیدوار می شود .
مبحث آلودگی محیط زیست امروزه به صورت واقعیتی ملموسی جلوه گر است که با توجه به توسعه بی رویه شهرها و رشد جمعیت از یک سو و عدم احساس مسئولیت نسبت به مقررات حفظ محیط زیست و همچنمین زمینه نامطلوب کسب اطلاعات مربوط به مسائل فرهنگی زیست محیط از سوی دیگر ، موجب بروز بسیاری از مشکلات اجتماعی اقتصادی – بهداشتی گردیده است .(1)
مقدمه
مهندسی محیط زیست به شاخه ای از مهندسی اطلاق می شود که ضمن حفظ محیط زیست از خطرات ناشی از تاثیرات زیانبار فعالیت های انسانی ، جمعیت های انسانی را از تاثیرات نا مطلوب عوامل محیط مصون می دارد . و کیفیت محیط زیست را برای تندرستی و بهزیستی بشر بهبود می بخشد . چنان که از تعریف مزبور بر می آید . تاثیر انسان و محیط زیست ناثیری است متقابل و انسان ها در مواردی بر روی محیط تاثیر نامطلوب می گذارند و در موارد زیادی تحت تاثیر آلودگی های محیط زیست قرار می گیرند .
شناخت ماهیت محیط زیست و کنش متقابل انسان و مجیط ، برای شناختع زمینه کار و فعالیت مهندس محیط زیست پیش نیازی ضروری است .
محیط زیست به وجهی ساده آنچه را که احاطه کننده و در بر گیرنده فرد است می توان محیط نامید . ولی در زمینه مهندسی محیط زیست ، به تعریف خاص و دقیقتری نیاز است .
برای مهندسی محیط زیست ، مفهوم محیط می تواند . دارای ابعاد جهانی و جامع باشد ، و نیز ممکن است مربوط به محدوده ای موضعی باشد که مشکل خاصی در آن زمینه مورد توجه است و یا مربوط به محیط های محدود از لجاظ محتوایی باشد که ناظر به حجم اندکی از مایع گاز و یا مواد جامد در درون راکتور یک واحد تصفیه است .
در حالت طبیعی شکل های مختلف حیات در زمین در حال تعادل با محیط زیستشان هستند عامل تعیین کننده شماره جمعیت و فعالیت های هر گونه را منابع فابل دسترس آن تشکی می دهند . تاثیر متقابل گونه های مختلف حیات ، بدین صورت که مواد زاید تولید شده توسط یک گونه منبع غذایی گونه دیگر را تشکیل می دهند . امری رایج است تنها انسانها هستند که می توانند منابع غذایی را از محیط اطرافشان جمع آوری و آنها را به منابع غذایی مختلف با تنوع بیشتر تبدیل نمایند . این مهارتها و توانایی ها جمعیت انسانی را قادر ساخته اند که پا از محدودیت های طبیعی ، فراتر بگذارد و به تامین غذا و تغذیه بپردازد . اما ماهیت و خواص مواد زاید طبیعی و صنعتی که توسط تعداد فزاینده انسان ها وارد بیوسفر می شود در ورای تعادل طبیعی محیط زیست قرار گرفته است .
آلاینده های ناشی از فعالیت های انسان در واحد پذیرش طبیعی محیطی اند . تاثیر متقابل انسان و محیط زیست در مورد حد بالای آلودگی نسبتا دیر ظاهر شده است . شاید به این دلیل که جوامع اولیه انسانی روابطی بسیار ابتدایی در جهت تامین نیازهای طبیعی خود با محیط داشته اند و در این رابطه در اشتراک با سایر پستانداران بزرگ قرار گرفته بود . انسان های اولیه در حد ی نبوده اند که نیازهای مربوط به تمدن پیشرفته را درک نمایند .(1)
تاریخچه :
انسانهای ابتدایی از منابع طبیعی برای تامین احتیاجات خود از نظر آب ، غذا و پناهگاه به صورت اولیه استفاده می نمودند . این منابع دست نخورده طبیعی در بیوسفر مستقیما و به اسانی در دسترس بوده اند . و بقایای زاید تولید شده در اثر استفاده از چنین منابعی عموما یا سازگار با محیط بوده اند و یا به سرعت در محیط زیست جذب و هضم می شده اند . انسانهای ابتدایی بی انکه در اثر ایجاد دود ناشی از آتش موجب آشفتگی اتمسفر شوند به خوردن غذاهای گیاهی و حیوانی می پرداختند . حتی پس از پیدایش آتش نیز مقدار نسبتا اندکی دود حاصل می شد که به سرعت در اتمسفر پخش و جذب می گردد . انسانهای تمدنهای نخستین معمولا از آب همان رودخانه هایی که در آنها استحمام می کردند می خوردند . و زباله های خود را در آن می ریختند . هنوز اثرات سوئ این گونه استفاده از رودخانه ها نسبتا اندک بود . زیرا مکانیسم های طبیعی پاکسازی به سهولت کیفیت آب را بهبود می بخشیدند . انسانها ی ابتدایی از غارها و سایر پناهگاه های طبیعی به عنوان مسکن استفاده می نمودند . و یا خانه هایشان را از چوب ، مواد زاید و یا پوست حیوانات می ساختند . معمولا به ندرت اتفاق می افتاد که انسانهای ابتدایی و جمعیت های کوچ گر مواد زایدی از خود به جای بگذارند . که توسط اتمسفر ، هیدروسفر یا لیتوسفر قابل جذب و تجزیه سریع نباشد . این قبیل مواد که با گذشت زمان به سهولت تجزیه نمی شدند . از نظر گوناگونی و مقدار به اندازه ای اندک بودند که هیچگونه مشکلات قابل ملاحظه به با رنمی آوردند . تنها هنگامی که بشر دور هم جمع شده و گروههای کمابیش پایداری را تشکیل داد اهمیت تاثیر بر محیط ریست روشن شد در سال 61 بعد از میلاد آتشهای ناشی از پخت و پز وایجاد حرارت چنان مشکلات جدی را از لحاظ آلودگی هوا به وجود آورد که فیلسوف رومی سنکا از بوی بد دودکشهای دور زا شکایت نمود . در اواخر سده هیجدهم می لادی آب رودخانه های راین و تایمز به قدر آلوده شده بود که ماهیان کوچک طلایی در آن قادر به ادامه حیات نبودند در قرون وسطی نواحی که در آنها مواد غذایی و نیز مواد زاید انباشته شده بودند محل تجمع موشها و مگسها و سایر میکربها گردیدند.
همه علائم ذکر شده اولیه آلودگی تها پیش در آمدی برای آلودگی بیشتر بعدی به شمار می رفتند با ظهور انقلاب صنعتی ، انسانها به توانایی بیشتری در زمینه تامین نیازهای سابق خود نظیر آب ، هوا و غذا و مسکن دست یافتند . علاوه برآن توجه خود را به نیازهای فراتر ار حداقل زیست معطوف نمدند . تا اواخر سده نوزدهم و اوایل قرن بیستم اتومبیلها و لوازم منزل و سایر تجهیزات ، غذاهای فرآوری شده و نوشیدنیها به اندازه ای عمومیت یافتند که این تصور را سبب شدند که وسایل و تجهیزات مذکور ضروری و اجتناب ناپذیر ند و تامین همین نیازهای نوین فعالیت عمده جامعه صنعتی را تشکیل داد .
برخلاف نیازهای طبیعی ، که قبلا بدانها اشاره شد . نیازهای جدید معمولا مستلزم مراحل فرآوری ، ساخت و پالایش و توزیع اند . و سبب تشکیل پسمانده های پیچیده ای میشوند . که بسیاری از آنها با طبیعت ، سازگاری ندارند . و محیط قادر به هضم آنها در کوتاه مدت نیست .
به عنوان مثال یک وسیله مدرن مورد استفاده در منازل یعنی اجاق برقی را در نظر می گیریم .بدنه و المانهای حرارتی از جنس استیل و د سته اهرم بلند کننده از جنس پلاستیک ساخته می شوند . سیمهای فلزی و عایقهای مصنوعی ممکن است در سیم رابط مورد استفاده قرار می گیرند . و لاستیک می تواند در پریز برق مصرف شود . در ارزیابی آلاینده های بوجود آمده در اثر ساخت و عرضه این وسیله ساده خانگی در نظر گرفتن تمامی منابع از جمله استخراج فلزات از معدن ، استخراج و تصفیه نفت ، حمل و نقل مواد مختلف و سپس ساخت ، حمل و فروش محصول نهایی ضروری است . تاثیر بلقوه در برگیرنده ساخت و استفاده از تجهیزات سنگین مورد نیاز برای استخراج و انجام فرآیند برروی مواد خام مصرفی در اجزای مختلف اجاق برقی در نظر گرفته شود . سیاهه آلوده کننده می تواند بسیار طولانی شود . مشکلات مربوط به دفع مواد زاید جامد در هنگام دور انداختن اجاق نیز خود عامل دیگری است که برای سیاهه افزوده می شود . به عنوان یک قاعده کلی می توان چنین نتیجه گیری کرد که تامین نیازهای طبیعی اولیه گردیده و این پسمانده ها با محیط دارای سازگاری بسیار اندک اند و با سرعت کمتری در محیط جذب و هضم می شوند . با حرکت جوامع مدرن به سوی پیشرفت بازهم بیشتر ، سیاهه نیازها یا مواد لوکس به وجود آمده جنبی با پیچیدگی زنجیره تولید و مقدار و گستردگی الاینده های تولید شده بیشتر و طولانی تر می شود . در نتیجه تاثیر جمعیت های نوین انسانی بر روی محیط زیست موجب نگرانی عمده برای مهندس محیط زیست و حائز اهمیت فوق العاده ای است.(1)
چکیده :
مجموعه مورد نظر نتیجه4 ماه کارآموزی و سعی و تلاش است و تا آنجایی که امکان دارد سعی شده است آنطوری تهیه و تنظیم گردد که مورد قبول صاحبنظران و قابل استفاده برای طالبان علم و دانش باشد . کارآموزی اینجانب در سه بخش انجام شد .
1- حضور در بیمارستان بوعلی ( در روزهای شنبه و یکشنبه )
2-کارآموزی درآزمایشگاه محیط زیست(آب وفاضلاب) دانشگاه تربیت مدرس(دوشنبه وسه شنبه)
3- حضور در دانشگاه و شرکت در کلاس های مربوطه ( روزهای چهارشنبه و پنج شنبه )
- انجام کارهای فوق برنامه
در بخش اول حضور در بیمارستان :
طراحی شبکه جمع آوری فاضلاب به روش آزمون و خطا و نیز با نرم افزار Sewer
1- آموزش به دانشجویان دوره کاردانی
2- حضور در بازدید ها به همراه دانشجویان و بررسی کلی بیمارستان .
در بخش دوم حضور و کارآموزی در آزمایشگاه محیط زیست ( آب و فاضلاب ) :
1- همکاری با یکی از دانشجویان کارشناسی ارشد ( خانم مهندس احمدی )به طور مستمر
2- کار با لوازم و دستگاه های آزمایشگاه و ترجمه کاتولوگ بعضی از دستگاه ها
3- گرفتن عکس از پایلوت پایان نامه ی دانشجویان ارشد و کسب اطلاعات در مورد آن
4- گرفتن عکس از دستگاه های آزمایشگاه و ساخت Power Point
5- شرکت در جلسات دفاع و پیش دفاع دانشجویان ارشد .
در بخش سوم حضور در دانشگاه :
1- کلاس بهداشت محیط بیمارستان
2- کلاس تصفیه فاضلاب
3- کلاس HSE
4- کلاس پمپ و پمپاژ
کارهای فوق برنامه :
1- شرکت در طرح 137 سازمان فرهنگی اجتماعی شهرداری به عنوان کارشناس بهداشت محیط و آموزش به افراد شرکت کننده در طرح از جمله ( دانش آموزان و زنان خانه دار )
2- شرکت در اولین نمایشگاه بین المللی آب و فاضلاب
3- شرکت در بازدید از تصفیه خانه فاضلاب شهری اکباتان
آزمایشگاه
مقدمه :
نتایج آزمایشگاه ملاک با ارزشی برای وضعیت کارکرد تصفیه خانه است . این اطلاعات » گرداننده تصفیه خانه را از میزان راندمان بهره برداری از تصفیه خانه آگاه می نماید و به اوکمک می کند تا عوامل مزاحمی را که ممکن است در فرآیند ها به وجود آیند . پیش بینی و جلوگیری نماید .
بطور مثال پارامتر PH را به عنوان تابعی از زمان در یک تصفیه خانه نشان می دهد . این قبیل منحنی ها در آشکار کردن تغییرات یا نوسانات فرآیند ها مفید هستند ،نتایج آزمایشگاه برای مطلع کردن مسئولین شهر و ایالات مورد نیاز است و به هنگام ضرورت گسترش تصفیه خانه برای مهندس طراح ارزشمند هستند به دلایل مذکور ، کارهای آزمایشگاهی باید حتی الامکان با دقت و ظرافت لازم انجام گیرند .
نمونه برداری :
صحت آزمایش ها به دقت نمونه برداری بستگی دارد معمولا نوع نمونه ای که برداشته می شود به هدف آنالیز بستگی دارد . شیوه نمونه برداری توصیه شده در تصفیه خانه ها » معمولا نمونه مرکب ساعتی یا لحظه ای می باشد » یعنی در هر ساعت یک نمونه در یک بطری دهانه گشاد ( تقریبا 100 میلی لیتری )گرفته می شود و برای نگهداری در یخچال و در حدود 4 درجه سانتیگراد ( 39 درجه فارنهایت ) به داخل یک بطری بزرگتر ریخته می شود . برای یک دوره 24 ساعته، حجم نهایی 2 تا 3 لیتر ( 0.5 تا 0.8 گالن کافی است . چنانچه حجم نمونه متناسب با میزان جریان فاضلاب در هر ساعت باشد باشد . نماینده بهتری از کل فاضلاب خواهد بود .( برای مثال » اگر میزان جریان در ساعت 9 صبح » 50 لیتر در ثانیه ( 1.1 میلیون گالن در روز MGD ) باشد » بطری نمونه برداری ممکن است پرشود . اما در ساعت 10 صبح که میزان جریان 25 لیتر در ثانیه است . به این معنی است که نصف بطری نمونه گرفته خواهد شد ) این تغییرات جریان باید مورد توجه قرار گیرد و طوری تنظیم شود که حجم نهایی نمونه های برداشتی برای آنالیز کافی باشد .
چنانچه نمونه برداری ساعتی مقدور نباشد ن نمونه برداری دو یا سه ساعته بهترین روش است . درهر مورد بایستی علاوه بر زمان و مکان نمونه برداری » روش نمونه برداری نیز قید گردد و هر گونه مشاهده غیرعادی ذکر شود . در تاسیسات کوچک که گرداننده ها تنها در شیقت روزانه حضورر دارند . نمونه های لحظه ای برتری دارند . در این مورد بهترین شیوه عبارت از نمونه برداری در دوره های حداکثر جریان ( معمولا ساعت 10 صبح تا ساعت 2 بعد از ظهر ) فاصله دار بودن نمونه برداریها با توجه به دوره های توقف در فرآیند های مختلف می باشد در این روش های می یتوان نمونه را به هنگامی که بهره برداری از تصفیه خانه در شرایط عادی است جمع آوری کرد . وچنانچه هدف نشان دادن بدترین شرایط بهره برداری از تصفیه خانه باشد . می توان نمونه ها را تحت شرایط حداکثر بار هیدرولیکی جمع آوری کرد . کلیه نمونه هایی که بلافاصله آنالیز نمی شوند . بایددر دمای 4 درجه سانتیگراد ( 39 درجه فارنهایت ) نگهداری شوند . ممکن است برای بعضی از آزمایشها افزودن برخی مواد محافظ به نمونه ها ضروری باشد . این استثنائات در جایی که نیاز باشد در قسمت شرح روش کار اشاره خواهد شد . گرداننده باید قبل از جمع آوری هر نمونه با آزمایش و نیازمندیهای آن آشنا باشد .
کلیه نمونه ها بایستی از نقاطی برداشته شوند که جریان از تلاطم برخوردار باشد تا نمونه ای با اختلاط مناسب به دست آید . ( برداشت نمونه ها از کنار پمپ های سانتریفوژ که به طور متناوب آب را از یک چاه پمپاژ می کنند می تواند نتایج گمراه کننده و نادرستی را در بر داشته باشد . ) بر روی ظروف نمونه باید تاریخ نمونه برداری » نام نمونه » محل نمونه برداری و زمان برداشت نمونه ذکر گردد . (رفرانس 1)
ایمنی در آزمایشگاه :
اقدامات حفاظتی ویژه که در آزمایشگاههای فاضلاب تعقیب می شوند عبارتند از :
1- نام ، محل و شماره تلفن پزشکان ، کلینیک ها و بیمارستان و سرویسهای آمبولانس باید آگهی شود .
2- حفاظت چشم ( استفاده از عینک های حفاظتی ) باید همیشه توسط هر شخص ( اعم از کارگران و مراجعین ) رعایت شود.
3- کلیه لوازم شیشه ای خرد شده ، ترک خورده یا شکسته باید در ظرف مخصوصی به منظور دفع ، جمع آوری شوند .
شیشه شکسته را بدون دستگش جمع آوری نکنید برای قطعات بزرگ از انبر و برای قطعات کوچک از پارچه نخی مرطوب استفاده کنید . ظرف جمع آوری لوازم شیشه ای باید با جمله ساله تنها برای شیشه شکسته مشخص گردد . چنین اشیائی را درظروف یا گودالهای مواد زائد تخلیه نکنید که با ندیدن شیشه شکسته احتمال آسیب وجود دارد .
4- کلیه مواد شیمیایی باید برچسب خوانا داشته باشند .تاریخ آماده سازی و نام فرد تهیه کننده بایده ذکر گردد .
5- به هنگامی که با اسید ها و بازهای قوی سروکار دارید مراقبت ویژه ای لازم است .
یک اسید قوی باید با احتیاط کامل به آب افزوده شود و نباید آب را به اسید افزود . یک دوش آب ایمنی و جایگاه شستشوی چشم باید در مکانهای استراتژیک که فورا برای پرسنل ازمایشگاه قابل دسترس باشد تدارک گردد . اگر اسید به روی شخصی پاشیده شود . باید برای پیشگیری از سوزش خطرناک، به سرعت حجم زیادی از آب فراهم گردد . لباس ، کمربند ها . کفش ها باید قبل از استعمال آب خارج شوند . زیرا محبوس کردن حرارت ایجاد شده به وسیله اختلاط اسید و آب می تواند شدیدا سوزش پوست را تشدید کند .
6- وقتی حلالها ، بازها یا اسید های فرار مورد استفاده قرار می گیرند . کار با آنها باید در زیر تهویه انجام گیرد .
7- بسیاری از حلالها برای سلامت کارکنان آزمایشگاه ، حتی از طریق استنشاق یا جذب پوستی خطرناک هستند . حفاظ صورت ، دستکشهای لاستیکی، پیش بند لاستیکی و عینکهای مقاوم نسبت به اسید ، برای ایمنی پوشیده شوند .
8- پرسنل آزمایشگاه نباید در محیط با تهویه ضعیف کارکننید . بخارهای سمی حتی در غلظت های متوسط می توانند سبب نقصان هوشیاری انسان شوند . قبل از شروع کار در آزمایشگاه از تهویه مناسب محیط اطمینان حاصل کنید . کار در زیر یک هود بخار همیشه توصیه می شود .
9- پیپت پرکن از ضروریات مطلق محسوب می شود . هیچ وقت نباید مایعی با دهان به داخل پی پت مکیده شود .
10- همیشه بایداز استعمال دخانیات و خوردن در آزمایشگاه اجتناب شود . فاضلاب و لجن حاوی مواد عفونی و بسیاری از مواد شیمیایی است . از این گذشته ، مواد شیمائی آزمایشگاه ، معغمولا بلقوه مضرند وممکن است قابل اشتعال باشند .
11- به هنگام کار با ظروف داغ و دیگر قطعات و وسایل داغ ، باید از دستکشهای غیر آزبستی نسوز حفاظتی ویا انبرها استفاده کنید .
12- روغن چربی ،جیوه ، حلال های فرار اسید های قوی نباید در کاسه دستشوئی ریخته شوند بسیاری از مواد شیمیایی یا مواد شیمیایی دیگر ناسازگارند . اگر یک ماده شیمیایی به طور ناگهانی ریخته شوند . بایستی با حجم فراوانی از آب شسته شود .
سیستم زهکشی می تواند سب محبوس شدن بخارها شوند . که ممکن است موجب انفجار گردد. کاسه دستشویی ها باید بازرسی شوند و به طور منظم تمیز شوند و آبراههایی که به ندرت استفاده می شوند . نیز بایستی به طور متناوب با آب پرشوند .
13- به هنگام اتصال لاستیک به شیشه در حین فرو رفتن شیشه در لاستیک طول شیشه ای باید محک گرفته شود . لبه های لوازم شیشه ای باید با شعله صیقلی شوند و از یک ماده روان کننده مثل آب یا ماده لزج محلول در آب باید استفاده کرد . هرگز از روغن یا گریس استفاده نکنید .وقتی که با چنین اتصالاتی سروکار دارید دستکش را بپوشید و لوله را حتی الامکان برای پیشگیری از خم شدن یا شکستن ، همانطور که به داخل می فرستید محکم نگه دارید .
14- کپسول های اکسیژن یا دیگر گازهای متراکم باید در محلهای تهویه دار مستقلی انبار شوند . کپسولها باید به هنگام استفاده یا انبار شدن به طور عمودی با زنجیر بسته و نگهداری شوند . تا زمانی که کپسولهای گاز جاسازی نشده اند . و برای وصل شیر تنظیم و اتصالات آماده نشده اند هرگز نباید درپوشهای ایمنی آنها جدا شوند.
15- کپسولهای آتش نشانی از نوع ABC به طور آشکار را در مناطق قابل دسترس آزمایشگاه به دیوار نصب شوند . همچنین باید حداقل یک پوشش ( پتوی ) اضطراری قابل دسترس برای آتش سوزی موجود باشد . تا برای پوشاندن کسی که طعمه حریق شده است یا دچار شوک گردید ه است یا به عنوان یک برانکارد مورد استفاده قرارگیرد .
16- هنگام نصب وسایل آزمایشگاهی هرگز نباید راه دسترسی به شیرهای قطع و وصل را مسدود ساخت .
17- هرگز نباید لوله های لاستیکی یا چوب پنبه ها را با فشار وارد لوازم شیشه ای کرد . به جای فشار ، لاستیک یا اشیارا برش دهید .
18- علاوه بر اجاق ها ، اتوکلاوها ، گرم کن الکتریکی و دیگر لوازم مشابه شیرهای گاز ، خلا و هوا باید در انتهای کار روزانه قطع شوند .
19- یک جعبه کمک های اولیه باید به آسانی در دسترس باشد .
20- یک سیستم هشدار دهنده حساس به دور باید در مرکز فضای آزمایشگاه نصب شده باشد .
21- باید کیتهای کنترل نشت مواد شیمایی برای دفع مواد شیمیایی نشت یافته مثل اسیدها و بازها و حلالهای آلی تهیه شوند .
22- کلیه تجهیزات الکتریکی آزمایشگاه باید سیم اتصال زمین داشته باشند . توجهات کافی جهت حفاظت از آنها اعمال گردد . کلیه مدارهای الکتریکی و مشخصات مربوط به آنها باید مشخص و برچسب گذاری شوند .(5)
آزمایشهای فیزیکی و شیمیایی
پی اچPH
اصول کلی :
پی اچ یک معیار عددی از شدت اسیدی یا بازی است . میزان PH مساوی 7 »نقطه خنثی است . یعنی PH مسا وی 7 نه اسید است و نه باز. PH با اعداد پایین تر از 7 خاصیت اسیدی را مشخص می کند » همانطور که اعداد کوچکتر می شوند شدت اسیدیته افزایش می یابد . PH با اعداد بین 7 و 14 خاصیت بازی را مشخص می کند و همان طور که اعداد افزایش می یابند شدت بازی نیز افزایش می یابد . PH می تواند هم به طریق رنگ سنجی و هم به طریق الکتریکی اندازه گیری شود . روش رنگ سنجی نیاز به لوازم ارزانتری دارد اما مزاحمت های ناشی از رنگ کدورت میزان زیاداملاح » مواد کلوئیدی » کلر آزاد و اکسید کننده ها و احیاکننده های مختلف در آن تداخل ایجاد می کنند . اندیکاتور ها همانند استاندارد های رنگ مقایسه ای در معرض انقراض هستند . علاوه بر این هیچ اندیکاتور خاص در بردارنده دامنه مربوط به PHدر آب و فاضلاب نیست . در مایعات بافری ضعیف – اصطللاحی که برای برخی از آبها بکار می رود . اندیکاتور ها خودشان ممکن است PH نمونه مورد اندازه گیری را تغییر دهند . مگر اینکه آنها نیز همانند PH مربوط به نمونه قبلا تنظیم بشوند . به این دلایل روش رنگ سنجی تنها برای تخمین حدودی ( غیر ظریف)مناسب است وشرح داده نمی شودروش الکترو متریک ترجیحا موردملاحظه قرارمی گیرد .
روش کار :
به دلیل تفاوت ها در غالب مدلها و PHمتر های تجارتی موجود ممکن است توصیه های مفصلی برای کار صحیح هر وسیله تهیه شود . درهر مورد توصیه های سازندگان باید اجرا شود . الکترودها باید کاملا مرطوب شوند . وبرای استفاده برطبق توصیه های ارائه شده آماده شوند . وسیله » باید به کمک محلول بافربا PH نزدیک به نمونه استاندارد شود . و سپس فاصله طولی پاسخ الکترود باید به حداقل یک بافر بالاتر از دامنه مورد انتظار کنترل گردد . دو بافر مورد استفاده باید PHنمونه مورد نظر را تحت پوشش قرار دهند . بعد از استاندارد کردن » الکترود ها باید به دقت با آب مقطر بطری شستشو » شسته شوند . و با دستمال کاغذی نرم خشک شوند . چون فاضلابها ممکن است دارای روغن ها و چربیها باشند الکترود ها ممکن است گاهگاهی نیاز به پاک کردن با حلالها یا دترجنتها داشته باشند . اما تنها براساس توصیه های سازندگاه عمل می شود . الکترود ها وسایل حساسی اند که باید به دقت با آنها رفتار کرد . نباید به الکترود های PH اجازه دهیم خشک شوند برای پاسخ سریع »الکترود ها باید در محلول توصیه شده در راهنمای الکترود نگهداری شوند .
قلیائیت کل فاضلاب و لجن
اصول کلی :
قلیائیت یک آب عبارت از ظرفیت کمی آن برای خنثی سازی یک اسید قوی تا یک PH معین می باشد . تعیین میزان قلیائیت در نقاط مختلف یک تصفیه خانه به فهم و تفسیر فرآیند تصفیه و مدیریت هاضم ها » تصفیه لجن و بهبود لجن قبل از فیلتراسیون خلا کمک می کند .
مزاحمت : مواد مداخله کننده مهمی در فاضلاب خانگی وجود ندارد .
وسایل کار :
1- بورت 50 میلی لیتری
2- بشرها » مزورها » بالن ژوژه های حجمی » بطریهای مناسب مورد نیاز
3- PH متر و الکترود ها
معرف های شیمیایی لازم :
1- اسید سولفوریک » 1 نرمال
یک بالن ژوژه حجمی 1 لیتری را به میزان تقریبی 500 میلی لیتر از آب پرکنید و در حالی که بهم می زنید با احتیاط 28 میلی لیتر از اسید سولفوریک غلیظ را به آن بیفزایید . سپس ان را سرد کنید تا حجم 1 لیتر آن را رقیق سازید .
2- اسید سولفوریک 0.1 نرمال
صدمیلیلیترازاسیدسولفوریک1نرمال رادریک بالن ژوژه حجمی 1 لیتری تاحجم 1 لیتررقیق سازید .
3- اسید سولفوریک 0.02 نرمال
بیست میلی لیترازاسیدسولفوریک1 نرمال رادریک بالن ژوژه حجمی1 لیتری تاحجم1 لیتررقیق کنید .
انتخاب روش :
برای قلیائیت های که انتظار می رود . کمتر از 200 میلی گرم در لیتر باشد از اسید سولفوریک 0.02 نرمال به عنوان تیتر کننده استفاده کنید . برای قلیائیت هایی که انتظار می رود بیش از 200 میلی گرم در لیتر باشد از اسید سولفوریک 0.1 نرمال بهعنوان تیتر کننده استفاده نمایید .
روش کار:
1- برای انتقال 50 میلی لیترازنمونه به یک بشر100 میلی لیتری ازیک پیپت یامزوراستفاده کنید
2- بورت را با اسید سولفوریک 0.1 تا 0.02 نرمال پرکنید .
3-یک PH متر تنظیم شده را انتخاب کنید و بابهم زدن مداوم محتوی بشر » با اسید سولفوریک موجود در بورت تاPH مساوی 4.5 تیتر نمایید .
جامدات کل» مواد فرار و مو.اد ثابت در لجن :
اصول کلی :
جامدات فرار و ثابت در لجن از طریق بتخیر نمونه وزن شده روی بن ماری تعیین می شود . برخلاف مواد جامد کل در فاضلاب که برحسب میلی گرم در لیتر بیان می شوند . جامدات موجود در لجن برحسب درصد جرم کلی جامدات بیان می شوند» این شیوه »اعداد را کنترل پذیر تر می سازد .
وسایل کار :
1- آون خشک ( فور )
2- ظرف تبخیر
3- بن ماری
4- کوره الکتریکی گداز
5- دسیکاتور
6- ترازو
روش کار :
1- بعد از تمیز کردن یک ظرف تبخیر با حجم کافی » آن را در دمای 550 درجه سانتیگراد و زمان 15 الی 20 دقیقه در کوره الکتریکی گداز قرار دهید . فرصت دهید ظرف تدریجا در هوا خنک شود تا بیشتر حرارت آن کاهش یابد » سپس در دسیکاتور تا دمای اتاق سرد کنید بعد از این مرحله تا بیشتر حررات آن کاهش یابد » سپس در دسیکاتور تا دمای اتاق سرد کنید . بعد از این مرحله ظرف را توزین نمایید و نتایجه را به عنوان W1 برحسب گرم یادداشت نمایید .
2- بخشی از نمونه خوب مخلوط شده ( 25-30 میلی لیتر ) را به داخل انتقال دهید . سپس مجموعه نمونه و ظرف را توزین نمایید و نتیجه را به عنوان2 W
برحسب گرم یادداشت نمایید .
3- ظرف محتوی نمونه را روی بن ماری قرار دهید و به منظور خشک کردن آن را تبخیر کنید . سپس ظرف محتوی نمونه را در آون خشک به مدت 1 ساعت در دمای 103 درجه سانتیگراد قراردهید . بعد از این مرحله آن را در یک دسیکاتور خنک کنید،سپس آن را توزین نمایید و نتیجه را به عنوان3W برحسب گرم یادداشت نمایید .
4- بعد از توزین ظرف و جامدات خشک ، درصد جامدات کل را محاسبه نمایید.
5- ظرف مرحله قبل را در کوره الکتریکی گداز » دردمای 550 درجه سانتیگراد قرار دهید . تا نمونه کاملا سوزانیده شود . مدت زمان لازم برای سوزاندن کامل به میزان نمونه بستگی دارد اگر مطمئن نیستید که جرم ثابتی به دست می آید . جرم حاصل از اولین حرارت را یادداشت نمایید .سپس مجددا ان را حرارت دهید و دوباره به همان روش ان را توزین کنید تا در توزین جرم ثابتی به دست آید .
6- فرصت دهید بوته تدریجا در هوا خنک شود . تا زمانی که بیشتر حرارت آن کاهش یابد سپس در دسیکاتور تا دمای اتاق آن را سرد نمایید . بعد از این مرحله ظرف را توزین نمایید . و نتیجه را به عنوان 4W برحسب گرم یادداشت نمایید . کاهش وزن (4W-3W) مساوی با مواد فرار است درصد مواد فرار نیز ممکن است محاسبه شود .
(1) 100× (4W-3W) × جرم جامدات خشک
------------------------------------ = درصد جامدات کل
(W2-W1) × جرم لجن مرطوب
(2)
100 × 4W-3W ×جرم جامدات فرار
------------------------------------= درصد مواد فرار
( W3-W1) × جرم جامدات خشک
(3)
100 × W1)- (W4 × جرم خاکستر
--------------------------------- ---= درصد ماده ثابت
( W3-W1) × جرم جامدات خشک
لجن فعال
کنترل آزمایشگاهی ، اساسی برای ارزیابی راندمان فر آیند لجن فعال است برخی از روشها ی آزمایشگاهی در زیر می آید .
به این روشها به صورت گروهی اشاره می شود .چون بین آنها یک ارتباط درونی وجود دارد .
قابلیت ته نشینی :
اصول کلی :
حجم لجن ته نشین شده از یک سوسپانسیون بیولوژیکی به منظور کنترل روزانه تصفیه خانه لجن فعال مفیداست.تنوع در درجه حرارت،روشهای نمونه برداری وجمع آوری ،
قطر ستون ته نشینی و فاصله زمانی بین تمونه برداری و آغاز آزمایش به طور قابل ملاحظه ای نتایج آزمایش را تحت تاثیر خویش قرار می دهند، در هر زمانی که آزمایش انجام می گیرد . باید شیوه و وسایل مشابهی به کار گرفته شوند .
وسایل کار :
2- دوستون ته نشینی باحداقل حجم 1000 میلی لیترکه بادرجات 10 میلی لیترمدرج شده باشند .
1- یک مزور 100 میلی لیتری یا بزرگتر یا ته نشین سنج Mallory ( که ممکن است به عنوان یک ستون ته نشینی به کار برود . )
روش کار :
آزمایش قابلیت ته نشینی لجن فعال باید به سرعت بعد از اخذ نمونه انجام گیرد . نمونه مایع مخلوط باید از پساب انتهای تانکهای هوادهی اخذ شوند . در حالی که نمونه لجن برگشتی باید در بعضی نقاط بین تانک ته نشینی نهایی و نقطه اختلاط لجن با پساب اولیه گرفته شود . قابلیت ته نشینی مایع مخلوط و لجن برگشتی را با این روش تعیین کنید که 1000 میلی لیتر از نمونه های خوب مخلوط شده از هر کدام به منظور ته نشینی به استوانه های مدرج 1000 میلی لیتری یا ته نشین سنج انتقال دهید . مراقب باشید تا در طول انتقال نمونه به استوانه ، شکستن فلاکها به حداقل خودش برسد . بعد از 30 دقیقه حجم اشغال شده به وسیله لجن را با دقت 5 میلی لیتر یادداشت نمائید . معمولا اندازه گیری میزان ته نشینی با یادداشت کردن حجم اشغال شده به وسیله لجن در فواصل مختلف زمانی ، برای مثال در زمانهای،30 5،10،20، دقیقه مفید است معمولا قرائت حجم لجن ته نشینی در پایان 30 دقیقه برای کنترل تصفیه خانه به کار می رود . اگرچه آزمایش قابلیت ته نشینی بر روی لجن برگشتی » در هیچ یک از محاسبات لجن فعال مورد استفاده قرارنمی گیرد ، نتیجه آن در تعیین این نکته که آیا لجن خیلی زیاد یا خیلی کمی از تانک ته نشینی نهایی برگشت داده می شود مفید است .
محاسبه :
100 × میلی لیتر لجن ته نشینی شده در مایع مخلوط با لجن برگشتی
---------------------------------------= درصد لجن ته نشین شده
1000
اندیس حجمی لجن (SVI)
اندیس حجمی لجن (SVI) از لجن فعال به صورت حجم اشغال شده به وسیله 1 گرم از لجن فعال بعد از ته نشینی 30 دقیقه ای برحسب میلی لیتر تعریف می شود .هرچه (SVI) کمتر باشد نشانه بهتر بودن کیفیت ته نشینی مایع مخلوط هوادهی شده است . همچنین مقادیر بالاتر(SVI) کیفیت ضعیف ته نشینی را نشان می دهد . لجن با یک (SVI) معادل 100 یا کمتر به عنوان ته نشینی خوب لجن ملاحظه می شود .
اکسیژن محلول DO
اصول کلی:
مقادیر اکسیژن محلول در طبیعت و فاضلا ب به فعالیت های فیزیکی ، شیمیایی و بیو شیمیایی در حجم آب بستگی دارد . آنالیز اکسیژن محلول یک آزمایش کلیدی در کنترل آلودگی آب و فرآیند تصفیه فاضلاب به شمار می آید .
چون اکسیژن محلول تحت تاثیر دما ، فشار بار و متریک و غلظت جامدات محلول قرار می گیرد ضرورت دارد تا اکسیژن محلول نمونه ها ، در زمان اخذ نمونه اندازه گیری شود .
مزاحمت :
در اندازه گیری اکسیژن محلول ، مواد مختلفی سبب مزاحمت می شوند . این مواد شامل املاح آهن ،مواد آلی ، مواد معلق اضافی ، سولفید، دی اکسید سولفور ، کلر باقیمانده ،کروم و سیانید می باشند .
وسایل کار :
1- بورت مدرج با دقت 0.1 میلی لیتر و ظرفیت 50 میلی لیتر
2- بطری BOD با در بطری سمباده ای ، 300 میلی لیتری
3- ارلن مایر دهانه پهن ، 250 میلی لیتری
4- پی پت اندازه گیری ، 10 میلی لیتری
5- استوانه مدرج ، 250 میلی لیتری
6- بالن ژوژه ، حجمی مناسب برای BOD ، DO و مدرج با ظرفیت 201 میلی لیتری
معرف های شیمیایی لازم :
1- محلول سولفات منگنز : 480 گرم بلور سولفات منگنز (Mnso4 .H2o ) را در حجم 400 تا 600 میلی لیتر آب مقطر حل نمائید ، سپس با کاغذ صافی آن را صاف کنید ، سپس به مایع صاف شده آب مقطر بیفزایید تا به حجم یک لیتر برسد .
2- محلول قلیا ، یداید ، آزاید : 10 گرم NaN3را در 500 میلی لیتر آب مقطر حل کنید ،سپس 480 گرم هیدروکسید سدیم و 750 گرم یدور قلیایی اضافه کنید و بهم بزنید تا حل شود . کدورت سفید رنگ آن به دلیل کربنات سدیم خواهد بود .اما این ماده هیچ ضرری ندارد .
احتیاط : این محلول را اسیدی نکنید زیرا ممکن است بخارات اسید هیدرازوئیک ایجاد شود .
3- اسید سولفوریک غلیظ نوع Reagent- Grade استفاده کنید ( به دقت با آن کار کنید ، زیرا این ماده دستها و لباسها را می سوزاند . بخشهای مورد تماس با این معرف را به منظور پیشگیری از صدمه با آب با شیر بشوئید .
4- محلول تیوسولفات سدیم ، 25 % نرمال :
دقیقا 6.205 گرم بلور تیوسولفات سدیم و 0.4 گرم از هیدروکسید سدیم جامد را در آب مقطر تازه جوشیده و سرد شده حل نمایید ، حداکثر تا یک لیتر آن را درست کنید و هر هفته محلول تازه ای آ ماده کنید .
5- محلول نشاسته :
با 20 گرم از نشاسته قابل حل آزمایشگاهی و 2 گرم اسید سالیسیلیک در مقدار کمی از آب مقطر ،چسب نشاسته رقیقی بسازید . این چسب نشاسته را به داخل یک لیتر آب مقطر در حال جوش بریزید . فرصت دهید تا این مخلوط برای چند دقیقه بجوشد ، سپس آن را سرد کنید و بگذارید در طول شب ته نشین شود . بخش سطحی شفاف ان را خارج نموده ، ذخیره سازید و باقیمانده را دور بریزید .
6- اکسید فنیل ارسین 0.025 نرمال
همانند محلول 0.025 نرمال تیوسولفات سدیم PAO توصیه شده از جانب EPA نیز ممکن است مورد استفاده قرار گیرد . این ماده به شکل استاندارد از منابع تجارتی قابل تهیه است .
روش کار:
1- بطری 300 میلی لیتری BOD راکاملا با نمونه پر کنید،به این ترتیب که باسیفون کردن آهسته نمونه به داخل بطری،مدت زمانی به آن فرصت دهید تا ازطریق سرریز2 یا 3 بار حجم بطری عوض شود . مطمئن شوید که هیچ هوایی درآن به دام نیفتاده است توجه داشته باشید که نمونه های اکسیژن محلول مربوط به رودخانه هایادریاچه ها باید به وسیله یک نمونه گیری مخصوص اکسیژن محلول مربوط به رودخانه یا دریاچه باید به وسیله یک نمونه گیری مخصوص اکسیژن محلول اخذ گردد.این وسیله از اغلب مراکزتدارک این گونه وسایل قابل تهیه است .
2- نوک پی پت را زیر سطح مایع نگه دارید و 1 میلی لیتر محلول سولفات منگنز و 1 میلی لیترمحلول یدور ازاید سدیم اضافه نمایید .
3- در بطری را جایگزین کنید ، مطمئن بشوید که هیچ حباب هوایی به دام نیفتاده است و با واژگون کردن آهسته بطری ، آن را خوب بهم بزنید ، فرصت دهید تا رسوبات به منظور ته نشینی تشکیل گردد .
4- دربطری رابرداشته و1 میلی لیتراسید سولفوریک غلیظ رابه آهستگی درطول گردن بطری اضافه کنید .
پیپت رابالای سطح مایع نگه دارید،دربطری راجایگزین سازیدو باواژگون کردن آهسته بهم بزنید تا هیچ فلوکی قابل رویت نباشدفرصت دهیدبرای حداقل 5 دقیقه ساکن بماند اما نه درنور مستقیم خورشید محلول می تواند مطمئنا در این حالت به مدت 2 ساعت ساکن بماند .
5- حجم 201 میلی لیتر از محلول را با استفاده از یک بالن ژوژه حجمی به داخل ارلن مایر بریزید و با محلول تیوسولفات سدیم ( یا محلول PAO) تیتر کنید تا تقریبا رنگ زرد ناپدید گردد . چون بطری استاندارد دارای حجم 300 میلی لیتر است راه ساده آن است تا 99 میلی لیتر آن را به داخل یک استوانه مدرج ریخته ، 201 میلی لیتر باقیمانده را مستقیما در همان بطری BOD تیتر نماییم . در این روش دو عملیات حذف می شود .
6- یک میلی لیترمحلول نشاسته به آن اضافه کنید و تیتراسیون را تا نابودی کامل رنگ آبی ادامه دهید .
محاسبه : اکسیژن محلول موجود برحسب میلی گرم در لیتر بیا ن می شود و با میزان کل میلی لیتر از محلول تیوسولفات سدیم 0.025 نرمال و یا محلول PAO 0.025 نرمال مورد استفاده در تیتراسیون ( مرحله 5 و6 ) مساوی است . یک میلی لیتر محلولNa2S2o3 ( با یک میلی لیتر محلول PAO) با یک میلی گرم در لیتراز اکسیژن محلول برابر است .
روش الکترود غشایی :
سیستمهای الکترود غشایی پوشش دار دارای یک عنصر حساس (الکترود )می باشند که به وسیله یک غشاقابل نفوذ اکسیژن حفاظت شده اندوبه عنوان یک مانع دربرابرنفوذ ناخالصیها عمل میکند. وقتی جریان در حالت یکنواخت باشدجریان یا پتانسیل انداره گیری شده ممکن است با غلظت های اکسیژن محلول همبستگی نشان دهد.انواع مختلفی از وسایل الکترود غشایی تجارتی در دسترس اند.،در کلیه این وسایل ،جریان نفوذی به طور خطی با غلظت اکسیژن مولکولی در نمونه آزمایش مناسب است.این روش برای تعیین اکسیژن محلول نمونه هایی توصیه میشود. دارای مواد مزاحم برای روش اصلاح آزاید می باشند.مثل نمونه های دارای مواد مزاحم سولفیت ، تیوسولفات ، کلر آزاد ، رنگ ، کدورت ، لخته های بیولوژیکی ، روش تنظیم و قرائت این وسایل در راهنماییهای شرکت سازنده وجود دارد . (5)
دستگاه OXI 45
دستگاه اکسیژن متر پرتاپل OXI 45 به منظور سنجش اکسیژن محلول مورد استفاده قرار می گیرد . مقادیر قرائت شده در دو واحد ( درصد اشباع ) و غلظت نمایش داده می شوند . دستگاه همچنین می تواند دمای ماده ی مورد اندازه گیری را نیز ، سنجش نماید . از دیگر ویژگی های دستگاه ، تصحیح اتوماتیک تاثیرات فشار اتمسفری ، و شوری بر روی مقادیر اندازه گیری می باشد .
متعلقات : یک الکترود Durox یا Cellox غشا اضافی ، کاغذ سمباده و محلول هایالکترولیت و تمیز کننده نیز در کنار دستگاه اکسیژن متر قرارداده می شوند .
کلیدهای دستگاه :
کلید روشن و خاموش کردن دستگاه . از این کلید برای غیر فعال کردن حالت خاموش شدن ، اتوماتیک نیز استفاده می شود .
-کلید :O2واحد سنجش را از % به mg/l تغییر می دهد. مقادیر وارد شده برای پارامتر های فشار اتمسفری و Salinity را تایید و ثبت می کند .
- کلید CAL : پروسه کالیبراسیون را آغاز می کند .
- کلید های جهت دار : برای تغییر فشار اتمسفری و Salinity بصورت دستی استفاده می شوند .
شروع به کار :
باتری درون دستگاه قرار داشته و اکسیژن متر آماده کارکرد می باشد . چک کنید که الکترود به دستگاه متصل شده باشد .
( تست خودکار – معرفی مدل دستگاه - اندازه گیری DO با واحد درصد اشباع )
هشدار : - در هنگام وصل یا قطع کردن الکترود دستگاه بایستی خاموش شود .
- چنانچه دستگاه را برای اولین بارراه اندازی می کنید .بایستی آنرا کالیبره نمائید .
- خاموش شدن اتوماتیک : در صورتی که هیچ کلیدی برای مدت 5 دقیقه فشرده نشود به منظور حفظ باتری دستگاه خاموش می شود .
بدین منظور باید در هنگام روشن کردن
غیر فعال کردن عملکرد خاموشی اتوماتیک :
بدین منشور باید در هنگام روشن کردن دستگاه کلید روشن / خاموش را 2 ثانیه نگه دارید تا بر روی صفحه نمایش on/off ظاهر شود . عملکرد خاموش شدن اتوماتیک ، با خاموش کردن و روشن کردن دوباره دستگاه باردیگر فعال خواهد بود .
اندازه گیری :
هشدار : در صورت راه اندازی دستگاه برای نخستین بار بایستی آن را کالیبره نمائید .
دستگاه قابلیت کار بادونوع الکترود مختلف را دارا می باشد که تفاوت آنها در رزولوشن مقادیر اندازه گیری خواهد بود .
نحوه اندازه گیری : پس از اینکه دستگاه را روشن کردیم تست داخل را انجام شده مدل دستگاه معرفی گشته و وارد صفحه نمایش می شود که در خط اول آن مقدار سنجش شده در واحد درصد اشباع یا غلظت ( برحسب میلی گرم در لیتر ) و در خط دوم دمای اندازه گیری شده توسط الکترود نشان داده می شود .
توجه علامت درصد % بر روی صفحه نمایش نشان داده نخواهد شد .
تغییر واحد اندازه گیری :
اینعمل ( سوئیچ از واحد درصد
دانلود مقاله محیط زیست